Zie jij wat je wilt zien?

Zie jij wat je wilt zien?

Onderzoek heeft aangetoond dat we vaak zien wat we willen zien en horen wat we willen horen. Dat laatste is best goed: het betekent dat je geconcentreerd kunt luisteren naar iemand, ook in gezelschap en/of wanneer het rumoerig is in de omgeving.
Wat het zien betreft is het een iets ander verhaal. Uit dat onderzoek blijkt dat we een voorkeur hebben om te zien wat we hopen te zien. We zien niet wat we liever niet zien. En we nemen ook de woorden van de dingen die we graag zien eerder waar dan de woorden van de dingen die we liever niet hebben. We doen dat onbewust. We geloven ook nog daadwerkelijk dat we eerlijk zijn over wat we zeggen te zien.*
Ik kom hier op naar aanleiding van het krantenartikel ‘Van de hele dag appen slapen we echt niet slechter’, verschenen in diverse kranten op 4 januari**. Het artikel is een interview met onderzoeker en psycholoog Peter van der Velden. Uit zijn onderzoek blijkt niet dat de hele dag appen en op sociale media zitten leidt tot slecht slapen of psychische klachten. Het kan dus geen kwaad om dit de hele dag te doen. Voor iemand die dit veel doet en hier in zijn of haar omgeving op aangesproken lijkt het mij een geweldig artikel! “Nee, hoor, niks aan de hand. Het kan helemaal geen kwaad. Lees maar.”
Maar ook degenen die kritischer zijn zullen in het artikel lezen wat zij er in willen lezen. Zo is het onderzoek uitgevoerd in 2016 en 2017 en zijn er geen oudere data beschikbaar om te vergelijken. En ook geeft Van der velden aan dat zeker wel sprake kan zijn van verslaving die tot problemen kan leiden.
Ik denk dat het goed is om het artikel inderdaad met de verschillende brillen op te lezen , aandachtig, en bij jezelf eens kritisch na te gaan wat jou telefoon- en social mediagebruik met je doet.

* zie o.a. ‘Wishful Seeing: More Desired Objects Are Seen as Closer’, https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797609356283
** https://www.ad.nl/binnenland/de-hele-dag-appen-we-slapen-er-niet-slechter-van~a0fe59fc/

Geen reactie's

Geef een reactie