Wat is mediawijsheid?

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is het vermogen om de mogelijkheden van online en offline media te kunnen benutten om je doelen te bereiken. Je begrijpt wat de media voor je kunnen betekenen en maakt er bewust gebruik van. Je laat media voor jou werken. En niet andersom. Bovendien ben je in staat om je mediagebruik kritisch te beoordelen.  Mediawijsheid houdt me al vele jaren bezig. Ik vind het een ontzettend boeiend onderwerp. Dat wil absoluut niet zeggen dat ik een expert ben in het goed en zinvol gebruik van alle media en technologie die mij vandaag de dag omringd. Ik denk niet dat ik een 10 scoor.

Laat ik mijn mediagebruik eens nader bekijken en de televisie als voorbeeld nemen. Televisie is al een wat ouder medium. Ik ken het vanuit de tijd dat er nog slechts 2 zenders waren en er nog niet 24 uur per dag uitzending was. De mogelijkheden om programma’s op te nemen waren er nog niet. Laat staan de mogelijkheden om zelf te bepalen wanneer je naar een bepaald programma kon kijken. Vandaag de dag is de manier waarop je televisie kunt kijken veel anders. Je kunt alles opnemen en zelf bepalen wanneer je een bepaald programma wilt zien. Je hoeft je niet meer te schikken naar de almachtige omroep. Ik maak geen gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Programma’s opnemen doe ik bijna nooit. Als ik ergens niet naar kan kijken, dan kijk ik niet. Of ik schik me naar het moment dat door de omroep is bedacht om naar een bepaald programma te kijken. Vaak denk ik er niet eens bij na. Niet mediawijs dus!

Tenminste moet ik bij mezelf te rade gaan waarom ik op deze manier televisie kijk. Werkt televisie zo voor mij? En als dat niet zo is, wat kan ik dan veranderen om te zorgen dat het medium televisie meer aansluit bij mijn wensen? En wil ik dat?

Steeds vaker zit ik naar iets te kijken wat ik eigenlijk niet (meer) wil zien of zou ik graag naar iets kijken dat op een voor mij onhandig tijdstip wordt uitgezonden. Het gaat wringen. Dus ga ik me verdiepen in de mogelijkheden die er zijn en wat het van me vraagt om deze te benutten: wat kost het mij aan tijd en geld? Het betekent onder andere dat ik me een stukje technologie moet installeren en daar heb ik vaak wat angst voor. Gelukkig wordt dat wel makkelijker of zijn er mensen die er plezier in hebben om dat soort dingen te doen. Dus binnenkort kijk ik op een andere manier televisie, een manier die meer bij me past.

Dit is waar het bij mediawijsheid om gaat. Gebruik jij media of gebruiken de media jou? Niets om je druk over te maken, wel om bewust van te zijn. Juist vandaag de dag.

Geen reactie's

Geef een reactie