Online identiteit

Online identiteit

Zomaar wat nieuws van de afgelopen weken:
– deelneemsters van The Voice blijken op sociale media getracteerd te worden op vergaande foto’s, zogenaamde dickpics
– Slachtofferhulp is gestart met de campagne #socialslachtoffer. Dit is een campagne die mensen oproept om te stoppen met het posten van kwetsende opmerkingen over slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen, misdrijven en rampen.
Voor de deelnemers aan The Voice, nabestaanden en slachtoffers zijn dit gewoon geen prettige berichten. Ieder weldenkend mens kan zich dat voorstellen. Toch?
In het eerste geval kan ik nog bedenken dat er ook kwajongsensstreken tussen zitten. Jongemannen die in een melige of dronken bui besluiten om hun jongeheer op de foto te zetten en dat plaatje te delen. Voor mannen van boven de 20 vind ik dat een stuk minder begrijpelijk. Zoals ik het ook onbegrijpelijk vind dat volwassen mensen allerlei meningen menen te kunnen delen over ongevallen of misdrijven waar ze helemaal niets vanaf weten. Helaas zijn de nodige foto’s en berichten anoniem. Het aanspreken van deze dappere personen op hun berichten is dan lastig. Ze hebben een anonieme online identiteit. Voor hen is dat maar beter ook. Stel je voor dat hun ouders, partner, familieleden, (sport)vrienden of werkgever deze personen zou kunnen herkennen. Dan sta je er gekleurd op! Laten ze een kant van zichzelf zien die in het echte leven bij hen past en bij hun omgeving? Of is de onlinewereld een plaats waar ze een andere kant van zichzelf kunnen laten zien? Of zijn het gewoon lafaards, net als in het echte leven?

Wil je meer weten over de campagne van Slachtofferhulp? Kijk hier https://www.slachtofferhulp.nl/europese-dag-van-het-slachtoffer/

Geen reactie's

Geef een reactie