Omgaan met (naakt)foto’s

Omgaan met (naakt)foto’s

In Emmen zit een docente thuis omdat onder leerlingen naaktfoto’s van haar gedeeld worden.* De rector van de school verwacht dat ze uiteindelijk weer aan het werk zal gaan en de school biedt daarbij ondersteuning aan als dit nodig blijkt. Ik hoop dat het goed komt en dat de docente ook inderdaad weer aan het werk kan en de draad weer op kan pakken.
Een sterk staaltje las ik in een artikel in ‘Het veilig onderwijs magazine’ van de Stichting Veilig Onderwijs**. Het gaat over een leerlinge waarvan uitdagende foto’s schijnen te circuleren op school. De hoofdconciërge van de school neemt hierover contact op met een directielid van de school en het directielid zoekt de leerlinge op om de situatie te bespreken. Het is niet het eerste geval op school en het directielid kent de ellende, wanhoop, eenzaamheid, boosheid die er mee gepaard gaan. Of kunnen gaan. Want in dit geval loopt het anders. Het meisje meldt dat ze wel weet waarover het directielid haar wil spreken: over die foto’s. Ze heeft ze gezien en is niet onder de indruk. Het is knip- en plakwerk. Het meisje is er duidelijk over: “ze hebben gewoon foto’s van het internet geplukt, weet ik veel, een of andere sekssite, sukkels.” Ze heeft schijt aan de lui die dit hebben gedaan. Het directielid hoefde van haar niet uit te zoeken wie er achter zat en ook haar ouders maakten zich niet bijzonder druk, bleek later toen hij contact met hen opnam. Het directielid “Tsja, die meiden zijn er ook. Nauwelijks van hun stuk te brengen en daardoor bijna onaantastbaar. Die kunnen in vervelende situaties het verschil maken, ook voor leerlingen die kwetsbaarder zijn.”
Hij heeft gelijk. Het is goed dat er ook zulke voorbeelden zijn. Voorbeelden die we kunnen gebruiken, nooit om de problemen te bagatelliseren!

* https://www.dvhn.nl/drenthe/Docente-Emmer-school-gedupeerd-door-blootfoto%E2%80%99s-24064688.html
** zie ook www.stichtingveiligonderwijs.nl

weerbaar!

Geen reactie's

Geef een reactie