Nepnieuws en verkiezingen

Nepnieuws en verkiezingen

Op 21 maart 2018 gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de ‘sleepwet’. Vooruitlopend op de verkiezingen heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief gestuurd naar de voorzitter van de Tweede Kamer over heimelijke beïnvloeding. Over inmenging en beïnvloeding van de verkiezingen door andere landen. Bijvoorbeeld door het verspreiden van nepnieuws. Er worden allerlei maatregelen genomen om de invloed te beperken. “Er lopen nationaal en internationaal diverse initiatieven om de kwaliteit en betrouwbaarheid van berichtgeving te kunnen waarborgen en de transparantie te vergroten. Een voorbeeld hiervan is een samenwerking tussen Facebook, NU.nl en de Universiteit Leiden. Redacteuren van NU.nl en de Universiteit van Leiden krijgen toegang tot een speciaal Facebook-dashboard waarin artikelen te zien zijn die door gebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws. Berichten die inderdaad feitelijk onjuist blijken te zijn kunnen vervolgens door hen als zodanig worden aangemerkt, voorzien van een link naar een zelfgeschreven artikel met uitleg. Wie als zodanig gemarkeerd nepnieuws op Facebook probeert te delen, krijgt dan een waarschuwing te zien. Ook wordt dit soort artikelen zo’n 80 % minder zichtbaar in tijdslijnen van gebruikers. Ook de andere bedrijven hadden dergelijke voorbeelden van lopende initiatieven die tot doel hebben de transparantie te verhogen en tijdig desinformatie te signaleren. Voorts maakten deelnemers aan het gesprek melding van de inzet van ‘machine learning’ om de verspreiding van vormen van desinformatie tegen te gaan.” (brief 18 december 2017, kenmerk 8e1652c7-or1-3.0)
In de brief wordt ook kort iets gezegd over vergroting van de weerbaarheid van politici en openbaar bestuur tegen deze beïnvloeding. Dat gaat dus eigenlijk over mediawijsheid. Nuttig en nodig!

 

Hoe kun je nepnieuws herkennen?
Op verschillende plaatsen kun je vinden hoe je nepnieuws kunt herkennen. Vooral belangrijk is om verder te kijken dan je neus lang is. Dat doe je bijvoorbeeld door:
– controleren van de bron
– niet alleen te kijken naar de kop van een bericht, maar ook naar de inhoud
– te kijken wie de auteur is
– gebruik te maken van andere bronnen om te zien of het bericht bevestigd wordt of op meerdere plaatsen te vinden is
– te kijken naar welke bronnen verwezen wordt.

 

Wil je hier meer over weten? Kijk o.a. op
https://www.mediawijsheid.nl/nepnieuws/
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/11/trap-er-niet-in-zo-herken-je-nepnieuws
https://www.seniorweb.nl/tip/tip-nepnieuws-herkennen

Geen reactie's

Geef een reactie