Digitale vaardigheden en mediawijsheid, is dat hetzelfde?

Digitale vaardigheden en mediawijsheid, is dat hetzelfde?

Digitale vaardigheden en mediawijsheid, is dat hetzelfde?

Kort en goed: nee. Digitale vaardigheden zijn een ontzettend belangrijk onderdeel in het geheel van mediawijsheid. Mediawijsheid gaat inderdaad over digitale vaardigheden en het kunnen gebruiken van de diverse media die we in het dagelijks leven tegenkomen: smartphone, computer, navigatiesysteem, enz.. Daarnaast gaat mediawijsheid over begrip van media. Denk hierbij aan het herkennen van reclame en nepnieuws, het kunnen zoeken en vinden van informatie die je nodig hebt, mogelijkheden om zelf een filmpje te kunnen maken en te plaatsen op sociale media, een blog bij te houden en te kunnen reflecteren op je eigen mediagedrag. Dus jezelf af te vragen of je goed met je media bezig bent. Maak je gebruik van de media die jou helpen? Zit je te vaak met je smartphone in je hand? Is dat wat je plaatst op sociale media ook wat je wilt laten zien?
Veel gemeenten, wijkcentra en openbare bibliotheken bieden mogelijkheden om digitale vaardigheden op te doen of te verbeteren. Op een heel toegankelijke manier. Een goede zaak!
Soms kunnen ze je ook helpen met andere vragen, bijvoorbeeld over cyberpesten en andere schaduwkanten van het gebruik van sociale media. Veel openbare bibliotheken hebben een mediacoach in huis of kunnen je hier naar verwijzen. Een mediacoach is er om er voor te zorgen dat je zo goed mogelijk gebruik maakt van de media die je nodig hebt en waar jij gebruik van wilt maken. Of bijvoorbeeld om te sparren over de vraag wanneer iemand al dan niet te veel aan het gamen is en hoe je hier afspraken over kunt maken. Je komt heel ver met gewoon gezond verstand, maar soms is er net dat steuntje in de rug nodig!

Geen reactie's

Geef een reactie