Digitale senioren

Digitale senioren

Ik liep tegen een exemplaar van het blad Nestor aan, van april 2017. In het blad, van de Unie KBO, staan de resultaten van een onderzoek naar het internetgebruik en digitale vaardigheden onder senioren. 80% van de senioren blijkt dagelijks online te zijn. Vooral om te e-mailen, internetbankieren, contacten met overheidsdiensten en het versturen en bekijken van foto’s. Een enkele oudere maakte gebruik van datingsites. Hoewel het gebruik van de laptop en desktopcomputer populair zijn, zijn er al genoeg senioren die aangeven erg gehecht te zijn aan hun mobieltje. Ook ouderen nemen hun mobiel mee naar het toilet en checken daar hun berichten. De buitenwereld heeft zeker invloed op het gebruik en de aanwezigheid van de mobieltjes. Gebruik is soms tegen wil en dank: kinderen en kleinkinderen verwachten ook van oma en opa dat ze snel reageren op een berichtje. Doen ze dat niet, dan maken ze zich zorgen om opa of oma. En dat is lang niet altijd nodig!
Ouderen komen aan hun digitale vaardigheden door zelf te experimenteren en te proberen, cursussen te volgen of worden geholpen door familieleden.
Hoewel ouderen redelijk vaardig zijn valt het wel op dat ze veel dezelfde wachtwoorden gebruiken en lang niet altijd in staat zijn om ongeldige of verdachte e-mailadressen te herkennen. Dat is een belangrijk aandachtspunt. Ook ouderen moeten zich wapenen tegen cyberrisico’s. Vooral omdat bijna de helft van de onderzochte ouderen verwacht dat ze, dankzij handigheid met digitale middelen, langer zelfstandig kunnen blijven.
Benieuwd naar het onderzoek? Lees het artikel digitaal, check  http://content.yudu.com/web/1r3p1/0A1zk9y/NE1704/html/index.html?page=34

digitaal vaardige senioren

Geen reactie's

Geef een reactie