Actieplan social-mediaverslaving?

Actieplan social-mediaverslaving?

Hart van Nederland en de krant De Gelderlander besteedden op 6 maart aandacht aan de plannen van hoogleraar Jan Derksen om de beeldschermtijd van (jonge) kinderen te beperken. In Nijmegen gaat hij samenwerken met huisartsen om te kijken of er een landelijk toepasbaar actieplan ontwikkeld kan worden tegen social-mediaverslaving.
Wat mij betreft gaat het er om dat meer bewust met media wordt omgegaan: wanneer gebruik je het en waarom? Derksen noemt in Hart van Nederland als voorbeeld het gebruik van de iPad als veredelde kinderoppas. Een ouder geeft aan dat hij zelf niet het goede voorbeeld geeft: even niks te doen en ik pak m’n telefoon. Kinderen nemen dat over. Voor beide voorbeelden geldt dat we over het algemeen best in de gaten hebben dat we niet de beste keuze maken. Maar we doen het toch. Omdat het gemakkelijk is of omdat we denken dat het niet zoveel kwaad kan. En dat is maar de vraag.
Derksen verwijst in het artikel en in Hart van Nederland naar gezondheidsrisico’s door veelvuldig gebruik van smartphones en tablets.  Als je weet dat bepaald gedrag onverstandig is, zou je dat niet of in elk geval minder moeten doen. Dat is logisch. Helaas doen we dat niet. Ik denk hierbij aan ander ongezond gedrag in huiselijke kring en daarbuiten: roken, drinken en (soft)drugsgebruik.
Het is goed dat Derksen aandacht vraagt voor de risico’s van het te veel aan beeldschermtijd en het gebruik van sociale media, inclusief risico’s op verslaving. Sta hier zelf ook meer bij stil!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Artikel De Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/hoogleraar-eerst-regels-over-de-smartphone-dan-pas-een-baby~ae20a7eb/

Uitzending Hart van Nederland: https://www.hartvannederland.nl/video/uitzendingen/2018/6-maart-2018-late-editie/ (vanaf 14:48)

 

Geen reactie's

Geef een reactie